maandag 11 april 2016

Hout



Een van de dingen die je opvallen hier in Wisconsin is dat er zo veel van hout is gemaakt. Doordat zoveel van het grondgebied van de staat uit bos bestaat, is hout een betrekkelijk goedkope grondstof. Eau Claire, en vele andere steden in Wisconsin, begon als houtverwerkingsnederzetting. Dat was in de negentiende eeuw. Rivieren vormden de infrastructuur, want wegen waren er nog amper. Waar de Eau Claire rivier in de Chippewa rivier stroomde, ontstond Eau Claire. De Chippewa werd omgeleid zodat een gedeelte daarvan een groot meer vormde, Dell’s Pond. De stammen kwamen via de Chippewa rivier Eau Claire binnen. Dell’s Pond diende als tijdelijke opslag. Hout werd dan gezaagd in de houtzagerijen, of verwerkt tot papier in de papierfabriek. Hout en papier zijn nog steeds belangrijk in de economie hier.


Woonhuizen zijn veelal van hout, waarover dan vaak “siding” wordt aangebracht, een extra laag. Soms kan die er uit zien als steen. Veel huizen zijn een enkele woonlaag met een garage. Ons huis in Humbird is ook van hout, wij hebben geen siding. Een van de voordelen van siding is dat je niet hoeft te verven. Ons huis, zoals overigens veel andere hier, ziet er een beetje verveloos uit.
Bedrijfspanden en kantoren daarentegen zijn meestal van steen of beton. Ook huureenheden zijn over het algemeen niet van hout, misschien in verband met het brandgevaar.
De “lumber barons” (rijke houthandelaren) lieten enorm grote huizen bouwen. Niet alleen hadden ze veel geld, maar ook waren arbeid en materiaal goedkoop. Van die huizen staan er nog veel overeind in Eau Claire, vooral in en om State Street.
Het is erg kostbaar zo'n groot pand te onderhouden, zoals je ziet is het schilderwerk niet perfect. De goed onderhouden huizen zijn vaak wat kleiner.
 Dit huis is bijna perfect onderhouden, maar zoals ik al zei, dat is een uitzondering. Je ziet hoeveel versieringen er in het hout zitten, en dat maakt het onderhoud bijzonder bewerkelijk. Maar de huizen zijn bijzonder aardig om te zien.

FCS

Op het werk gebruik ik een internet-programma, FCS, om rekeningen uit te sturen. In de eerste kolom staat het nummer van de rekening, dan volgt de klant, en in de volgende kolommen project en adres. In de een na laatste kolom staat dan Status. Er zijn verscheidene statussen, maar voor mij zijn er maar drie van belang. Als de status Confirmed is kan ik de klant de rekening sturen. Ik klik dan op het rekeningnummer en het programma genereert dan een rekening. De dakwerkers maken foto's van de voortgang van het werk en deze staan op de rekening. Ik stuur de klant dan de rekening, meestal per post. En de status van het project verandert in Invoiced. Ten slotte, als ik een betaling ontvang (vrijwel altijd een papieren cheque) zoek ik het rekeningnummer op, selecteer het, en verander de status in Closed Out. Met dit systeem kunnen klanten een wachtwoord krijgen en op het internet zien wat er gebeurt op het dak, via de foto's die onze dakdekkers maken. Onze grootste klant heeft zijn hoofdkantoor in Canada, dus dan is het bijzonder handig dat het programma op het internet is gebaseerd. Een ander voordeel is dat het systeem-onafhankelijk is, of je nu Mac, Linux, of Windows gebruikt, het internet werkt altijd voor je.